This content has been archived. It may no longer be relevant
Peste 1800 de liceeni și studenți din București sunt așteptați în săptămâna 9-14 mai la Noul Cinematograf al Regizorului Român, la o proiecţie specială din cadrul programului de educaţie cinematografică pentru tineri – Cinema.edu dedicată elevilor de liceu şi studenţilor. Tinerii vor viziona filmul documentar Waste Land, în regia lui Lucy Walker (2010) şi vor purta un dialog cu invitaţii pe marginea unui program de discuţii propus de Fundaţia Soros România.
La proiecții sunt invitate personalități marcante ale vieții sociale românești. Dan C.Mihăilescu, Cătălin Ștefănescu, Cristian Tudor Popescu, Tudor Chirilă vor purta discuții cu tinerii despre responsabilitate socială, despre respectul de sine și al celor din jur, despre mediul înconjurător și atitudinea ecologică, despre rolul tinerei generații în schimbarea lucrurilor în bine.
Filmul Waste Land, în regia lui Lucy Walker (2010) a făcut înconjurul lumii, câștigând până acum peste 30 de premii importante, printre care Premiul pentru Cel Mai Bun Documentar la Festivalul Internațional de Film de la Sundance (evenimentul actorului Robert Redford, cel mai mare din lume pe film independent), nominalizat pentru aceeași categorie la Oscar, Premiul Publicului la Berlin la secțiunea Panorama şi multe alte festivaluri din America şi din lume (Sarajevo, Seattle, Dallas, Provincetown, Mauit, Paulinia, Durban, Tobago, Vancouver, Såo Paolo, Stockholm, Princeton, etc.).
În jurul celei mai mari gropi de gunoi din lume, Jardim Gramacho, situată la periferia orașului Rio de Janeiro, un artist fotograf originar din Brazilia, Vik Muniz, și o echipă de filmare pornesc aventura unui proiect menit să schimbe viața unui mic grup de „catadores” – culegători de materiale reciclabile – , folosind chiar materialele din care aceștia își câștigă existența. Șase dintre aceștia vor deveni subiecte fotografice ale artistului Vik Muniz. Ineditul acestor fotografii este că ele vor fi „pictate”cu materiale reciclabile, iar unele dintre acestea reproduc tablouri clasice, gen „Moartea lui Marat” pictat de Jacques-Louis David.
În cei trei ani, cât au durat filmările, oamenii implicați în realizarea acestuia ajung să cunoască viața celor 15.000 de oameni care își caștigă existența de pe urma celei mai mari gropi de gunoi și, în același timp, să producă arta în cele mai neașteptate locuri.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați la:
Tel: 0725925314
E-mail: valentina_bacu@yahoo.com; info@cinema-edu.ro
www.cinema-edu.ro
Persoană de contact: Valentina Bâcu – coordonator proiect Cinema.edu
AGENDA Cinema.edu
Luni, 9 mai, 9.30 – 12.30
Învățând responsabilitatea. Dincolo de ”n-am nicio treabă”,”nu e treaba mea”. Invitat Radu Paraschivescu.
Marți, 10 mai, 11.00 – 14.00
Informat, critic, responsabil – de ce trebuie să votez . Invitat: Mircea Diaconu
16.00 – 19.00 – Român Verde sau despre voinicia de a respecta mediul
Miercuri, 11 mai, 10.30 – 13.30
Schimbăm România? Cum evităm pierderea unei noi generații. Invitat: Tudor Chirilă
13.00 – 16.00 Exportul de creiere. Ce întoarcem după ce plecăm?
Joi, 12 mai , 11.00 – 14.00 Cum ne tratăm de miserupism? Invitat: Dan C. Mihăilescu
14.30 – 17.30 Cum devenim oameni. Garantat 100% – o discuție despre respectul de sine și pentru cei din jur Invitat: Cătălin Ștefănescu
Vineri, 13 mai, 16.00 – 19.00 Privitori minunați, actanți mediocri – povestea unei societăți Invitat: Cristian Tudor Popescu
Sâmbătă, 14 mai 16.00 – 19.00 Ajutorul aproapelui. Disoluția încrederii și a civismului în România)
Cinema.edu este un proiect de educație cinematografică, destinat elevilor din școli și licee din București, care se desfășoară începând cu 7 martie până la 10 iunie cu elevi din peste 30 de școli și licee. Scopul proiectului este de a atrage publicul tânăr din România în sălile de cinema și de a-l pregăti pentru un cinema de calitate.
Organizator: Asociaţia Culturală Macondo
Cu sprijinul: Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Muzeului Ţăranului Român, Cineteca Bologna, Institutul Francez, Centrul Ceh, Fundaţia Soros, Colegiul Tehnic Media
Finanţare: Centrul Naţional al Cinematografiei, Europa Cinemas, Fundaţia Soros, Centrul Tehnic Media
Sponsori: Sony, Editura Litera, Adevărul Holding, Cărtureşti
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Dilematix, TVR Cultural, ItsyBitsy, clopotel.ro, 220.ro, Caţavencu, Liternet, Cinemagia, Modernism, Ginger Group, Veiozaarte, LumeBuna.ro