logo

Ziua Internationala a Studentului

logo

Azi, 17 noiembrie, de Ziua Internațională a Studentului, Asociația Studenților Chimiști a Universității din București vă urează La Mulți Ani! și vă dorește să vă bucurați din plin de anii studenției.

Însă istoria acestei zile nu este una roz și își are originile încă din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

“Noiembrie 1939 – la Praga au loc proteste studentesti indreptate impotriva Germaniei naziste care s-au soldat cu morti, noua executii, si arestarea sau deportarea a 1200 de studenti

17 Noiembrie 1973 – la Atena are loc o rebeliune la Universitatea Politehnica care este inabusita de catre regimul dictatorial aflat la putere. In acest protest, studentii au organizat inclusiv o statie de radio care emitea mesaje pro-democratice.

In Republica Cehoslovaca noiembrie 1989 este tinut minte de toti studentii din aceasta tara ca momentul in care studentii pun bazele Revolutiei de Catifea care rastoarna regimul comunist.

Un moment de cotitura in miscarea pentru drepturile studentilor a fost recenta adoptare de catre Uniunea Europeana a Studentilor a Cartei Drepturilor Studentilor europeni, ca document de referinta vis-a-vis de drepturile pe care le au toti studentii din Europa.

Indiferent de istoria pe care o au studentii din fiecare stat in parte, studentii au ramas o forta progresiva a societatii, o elita intelectuala emergenta si un factor de progres.

Adesea, tentativele studentilor de a aduce schimbare au fost inabusite de forte reactionare in locuri precum Piata Tiananmen in 1989 sau in Piata Universitatii in 1990.

Cu toate acestea, este importat ca, treptat, meritul studentilor a fost recunoscut si au inceput sa fie recunoscute concepte precum Invatamantul centrat pe student sau acela al studentului membru deplin al comunitatii academice.

Ca studenti, trebuie sa ramanem uniti si sa nu uitam ca noi REPREZENTAM VIITORUL, in aceasta zi mai mult ca in oricare.”

Citatul e preluat de aici.

Pe site-ul http://17thofnovember-internationaldayofstudents.webstarts.com/index.html poate fi citită istoria zilei de 17 noiembrie în mișcarea studențească.

Leave a Reply

logo