This content has been archived. It may no longer be relevant
Cursurile gratuite oferite prin proiectul “Promovarea Antreprenoriatului în Domeniul Industriilor Creative” se vor relua luna aceasta, în două sesiuni a câte trei zile: 21-23 noiembrie și 27-29 noiembrie. Tinerii vor învăța cum se gestionează o afacere în advertising, design, film, muzică, arte, publishing și alte domenii bazate pe creativitate și se vor finaliza cu un business plan elaborat împreună cu trainerii programului.
Sesiunile din noiembrie se adresează celor care și-au exprimat deja interesul de a participa, înca din iunie 2012, când a avut loc sesiunea-pilot. Aceștia vor fi invitați prin email să confirme opțiunea de a participa la una dintre sesiunile lunii noiembrie. Selecția se va baza pe criteriile: ordinea înscrierii, egalitatea de șanse, mixul de avansați și începători, diversitatea domeniilor și preferința pentru data cursului. Fiecare dintre cele două sesiuni ale lunii va include cate 50 de înscriși (25 de oameni/curs, 2 cursuri/ sesiune, în total 100 de cursanți).
Locurile sunt limitate la fiecare sesiune de training, însă cei care care nu s-au înscris în baza de date a proiectului o pot face prin formularul aflat la noua adresa web, www.crestetalente.ro. Cei care urmează să se înscrie vor fi anunțați prin email despre datele viitoarelor cursuri.
Trainingurile vor răspunde așadar la întrebări esențiale celor care vor să inițieze o afacere în industriile creative, fie că lucrează, studiază sau își demonstrează interesul profesional în domeniu. AGENDA sesiunilor din noiembrie poata fi consultată la adresa: www.crestetalente.ro. La finalul sesiunilor de câte 3 zile, cursanții obtin o diplomă de participare acreditată CNFPA.
Despre TRAINERII cursurilor din luna noiembrie:
1. Péter Barta este consultant cu o vastă experienţă în management, în special în domeniul managementului de proiect, experienţă acumulată pe parcursul a doisprezece ani de activitate în sectorul profit şi cel non-profit. A fost implicat în managementul a numeroase proiecte naţionale şi internaţionale, a evaluat proiecte în valoare totală de peste un milion de dolari şi a asistat la implementarea acestora. De asemenea, a fost colaborator al unor instituţii precum Consiliul Europei, în cadrul cărora a derulat misiuni de monitorizare în ţări ca Mexic, Palestina, ţările scandinave, Rusia sau Macedonia. Ca antreprenor şi angel investor, a investit în multe proiecte de succes şi a participat, în calitate de membru al juriului, la numeroase competiţii dedicate startup-urilor. Este membru în board-ul VentureConnect, o iniţiativă ce doreşte sa sporească interacţiunea între investitori şi antreprenori, precum şi în alte câteva board-uri ale unor instituţii financiare din România. În prezent, Péter Barta este Director Executiv al Fundaţiei Post Privatizare (FPP), cea mai importantă fundaţie pentru antreprenoriat din România, dar şi mentor în cadrul School for Startups România, prima şcoală de antreprenoriat din ţară bazată pe o abordare educaţională non-formală.
2. Dragoş Pîslaru este de formaţie economist, absolvent al ASE București, absolvent masteral al Universităţii London School of Economics din Londra şi bursier al Universităţii Harvard. Dragoş a activat în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti în perioada 1998-2006, unde a predat cursuri de Economie Europeană şi Economie Internaţională. În prezent, este manager general al GEA Strategy & Consulting s.a. Dragoș Pîslaru activează de peste 12 ani ca expert și trainer în proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă ce vizează managementul strategic și dezvoltarea instituţională a autorităților publice din România. Totodată, s-a implicat în proiecte de sprijinire a mediului de afaceri local: accesarea de finanțări, construirea de planuri de afaceri și dezvoltarea de sisteme de management și planificare strategică (Balanced scorecard, Blue Ocean). Una dintre competențele sale este furnizarea de training specializat, modular, adaptat nevoilor clienților (Raiffeisen Bank, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Consilii județene, antreprenori și companii private etc).
3. Alina Niculescu-Manea are o formație universitară în comunicare şi economie, fiind absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Științele Comunicării, Universitatea din București, şi a Facultăţii de Relații Economice Internaționale, ASE. Alina a urmat specializări în marketing la Institutul de Administrare a Afacerilor din Lille şi în managementul afacerilor la ASEBUSS. A lucrat timp de 5 ani în publicitate la Graffiti/BBDO şi McCann-Erickson, specializându-se în comunicare pentru industriile financiare şi alimentare şi în Corporate Social Responsibility. A ales apoi să pornească în aventura de antreprenoriat, ca manager, și apoi ca fondator al unor startup-uri în publishing. A colaborat ca jurnalist de modă şi lifestyle cu revistele ELLE şi Exces. A fost implicată ca formator, atât în programe pentru industria publicităţii, cât şi pentru profesioniștii în publishing pentru copii (prin asociația internațională SCBWI, Los Angeles). În prezent lucrează în consultanţă strategică în industrii creative şi culturale la GEA Strategy&Consulting.
4. Ioan Toderașc este director executiv al Centrului pentru Promovarea Cercetării și Inovării, organizație non-guvernamentală care promovează programe și proiecte independente de cercetare aplicativă și inovare. Ioan susține de peste 10 ani cursuri în specializări precum inovație, managementul proiectelor și programelor, antreprenoriat, protecția și valorificarea drepturilor de proprietate industrială. Este certificat de prestigioase organizații de formare europene precum IEDC-Bled School of Management din Slovenia, Programul Young Professional Scheme – YPS derulat în România de consorțiul British Council (UK), ENA (Franța), DAAD (Germania) și INAP (Spania) și School for Startups România. Are certificările naționale de formator, manager de inovare și manager de proiect din partea CNFPA, România.
5. Dragoș Neamu este inițiatorul proiectului de înființare a primei rețele culturale organizaționale din România, Rețeaua Națională a Muzeelor, al cărui președinte este din 2006, anul înființării. Este unul dintre managerii culturali care a reușit atragerea unui număr important de fonduri alocate sectorului cultural cu ajutorul unor programe de finanțare europene și naționale (ex. Cultura 2000, Fondul ONG al Mecanismului de Cooperare Sud Est European, Sibiu – capitală Culturală Europeană 2007, Fondul Cultural Național, MATRA etc). De-a lungul timpului, a fost trainer în cadrul Centrului de Pregătire Pofesională în Cultură, domeniile management organizațional și management de proiect, și evaluator în cadrul programelor de finanțare ale Administrației Fondului Cultural Național și Cantemir (Institutul Cultural Român). Momentan este coordonator al Grupului de lucru care se ocupă de
direcția prioritară Cultura ca factor de dezvoltare economică, înființat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, având ca scop realizarea unei analize socio-economice pe baza căreia Guvernul României va negocia la Bruxelles alocările bugetare adresate sectorului cultural pentru viitorul cadru de finanțare 2014-2020. Din anul 2008 este administrator, împreună cu partenerii locali, al castelului Apafi din Dumbrăveni, Sibiu, printr-un parteneriat de tip public-privat creat cu scopul de a restaura și refuncționaliza complet obiectul cu valoare de patrimoniu.
6. Raluca Bem Neamu este trainer de mai bine de zece ani și activează în mai multe subdomenii ale culturii. A ocupat mai mult de 7 ani funcția de șef secție Educație, PR, Proiecte culturale în Muzeul Național de Artă al României, iar în prezent coordonează un ONG în domeniul educației pentru copii și tineri în instituții culturale, Asociația De dragul artei. A colaborat cu mai multe instituții în domeniul managementului cultural, relațiilor publice, managementului de proiect, evaluării de proiecte culturale la nivel european și național, fiind specialistă în management cultural dar și trainer of trainers.
7. Cristina Raţiu: timp de 3 ani, aceasta şi-a derulat activitatea ȋn zona de training şi teambuilding, ȋntr-o companie de training, iniţial pe partea administrativă, ajungând ca ulterior să conceapă programe de training sau servicii noi. Astfel Cristina a descoperit că nevoia de a crea trebuie susţinută de o putere de acţiune pe măsură şi şi-a însuşit toate cunoştintele care au dus-o la pasul următor ȋn dezvoltarea ca angajat şi ca tânăr antreprenor. La ȋnceputul acestui an s-a alăturat echipei Credis, ȋn calitate de manager de proiect al programului Start Cariera ȋn IT. În paralel, Cristina a făcut două demersuri importante: a pus bazele “Simply That Dance School”, şcoală de dans şi agenţie de evenimente şi a lansat “Start Living”, companie care derulează programe de dezvoltare personală atât ȋn regim individual cât şi ȋn regim corporate.
8. Oana Ioniţă Năsui: experiența sa profesională a început aproape simultan cu proiecte în domeniul for-profit și non-profit, în domeniul privat (agenție de publicitate și organizație non-profit). Oana continuă și acum acest „duplex” profesional, în ambele sectoare – profit și non-profit. În prezent este freelancer, cu diferite proiecte în derulare și cu diverse stadii de implicare din partea sa (managing partner la o galerie de artă contemporană, manager de proiect într-un ONG, trainer pe subiecte de management de proiect, management cultural, comunicare, consultant în planificare culturală și consultant în comunicare pe diverse proiecte).
Proiectul “Promovarea Antreprenoriatului în Domeniul Industriilor Creative” este realizat printr-un parteneriat între Fundația Post-Privatizare, Asociația ORICUM, GEA Strategy & Consulting, Centrul de Cercetare și Consultanță în Domeniul Culturii, M&C Strategy Development, Universitatea din București și Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași. Proiectul “Promovarea Antreprenoriatului în Domeniul Industriilor Creative” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni!” Detalii:www.crestetalente.ro.