“Protest Studentesc impotriva ilegalitatilor din Universitatea din Bucuresti”

This content has been archived. It may no longer be relevant

protest_univ
 De mai bine de un an, urmare a unui protest eșuat pe tema măririi anumitor categorii de taxe, studenții Universității din București sunt înlăturați și marginalizați de la procesul decizional la nivelul Universității. Numiți ”studenti pseudo-reprezentanți”, studenților senatori li se ingrădește dreptul la opinie de fiecare dată cand încearcă să exprime un punct de vedere sau li se inchide ușa în nas ori de câte ori solicită explicații.Nu mai suntem considerați un partener egal de dialog, ci suntem ignorați în nevoile și necesitățile noastre, toate discuțiile din Senatul Universității din București, rezumându-se la problemele profesorilor sau ale personalului administrativ.Miercuri, 27.11.2013, studenții senatori au fost încă o dată puși la zid. În încercarea noastră de a ne exprima punctul de vedere am fost ironizați, persiflați și întrerupți cu consecvență de Președintele Senatului UB, Vlad Nistor.

Acesta nu s-a rezumat la a-și bate joc de studenții reprezentanti și și-a permis să comită 2 categorii de nelegalități. Astfel, a consemnat după numarărea votului, cu 10 senatori mai mulți decât erau prezenți în sală la momentul supunerii la vot. Totodată, decizia s-a luat fără a exista la momentul votului cvorumul necesar pentru adoptarea în mod valabil a unei hotărâri. Dezgustați de această atitudine infracțională, studentii senatori au părăsit sala, ședința continuând totuși timp de 2 ore și jumătate (în ciuda evidentei lipse a cvorumului).

Printre deciziile luate fără participarea studenților se numără și Regulamentul în baza căruia studenții ar trebui să își organizeze propriile alegeri (deși, conform legii, cadrele didactice nu se implică în procesele electorale ale studenților, iată că la nivelul UB, Regulamentul în integralitatea lui este stabilit de cadre didactice) și care conține o serie de prevederi aberante, cum ar fi cerința ca pentru a fi considerată reprezentativă, o Asociație trebuie să aibă ca membri 51% din studenții Facultății la nivelul căreia activează. Ne întrebăm retoric dacă un partid politic, pentru a putea reprezenta cetățenii români, trebuie să aibă înscriși ca membri jumătate din cetățenii cu drept de vot.

Putem menționa de asemenea și că banii alocați de minister pentru burse sunt blocați de două săptămâni la nivelul UB, fără ca studenții să fie informați de acest fapt și că s-a decis ca aproximativ 30.000 ron/lună din suma totală acordată de Minister pentru burse (de merit/studiu/sociale), să fie alocată pentru bursele sociale cu caracter ocazional, fără ca măcar să se pună problema consultării studenților asupra oportunității unei asemenea decizii.

Pentru a reacționa față de acest comportament intolerabil:
– vom face plângere penală împotriva Presedintelui Senatului Universității din București, Vlad Nistor;
– vom ataca in contencios administrativ hotărârile Senatului UB din data de 27.11.2013;
– vom bloca instituțional Universitatea din București prin demisii și boicotări ale alegerilor studenților care să împiedice întrunirea Senatului Universității București până la demisia Președintelui Senatului, Vlad Nistor;
– vom PROTESTA față de comportamentul infracțional al Președintelui Senatului UB, miercuri, la ora 11:00, în fața biroului acestuia din Facultatea de Drept a Universității din București, solicitându-i demisia pentru întregul său comportament ce contravine normelor legale în vigoare, dar și bunelor maniere, și prin care pătează imaginea celei mai prestigioase universități din România.

În contextul în care în următoarele luni Universitatea din București are nevoie de bani pentru a se putea acoperi toate cheltuielile instituției, urmare a unui management falimentar, în mod cert primul lucru la care se vor gândi cei din conducerea UB va fi să bage din nou mana în buzunarul studentului, prin MĂRIREA TAXELOR DE STUDIU și a CELORLALTE CATEGORII DE TAXE impuse studenților.

Trebuie să reacționăm și să nu-i permitem lui Vlad Nistor să trateze în continuare studenții ca pe un preș pe care își șterge picioarele, pentru ca la momentul luării deciziilor care se repercutează în viața studenților, opinia reprezentanților acestora să se facă auzită!

Trebuie să arătăm că NU POATE EXISTA UNIVERSITATE FĂRĂ STUDENȚI și vă rugăm să ne sprijiniți în demersul nostru de a protesta MIERCURI, în fața biroului Președintelui Senatului, Vlad Nistor, începând cu ora 11:00 pentru a-l determina pe acesta să părăsească Universitatea pe care acum o tratează ca pe propria feudă.

Lipsa susținerii voastre îi va permite acestuia să continue să întoarcă spatele studenților, iar ilegalitățile și deciziile prin care studenții Universității din București sunt împovărați nu vor conteni.

Haideți să arătăm că PĂREREA STUDENȚILOR UNIVERSITĂȚII BUCUREȘTI CONTEAZĂ și să spunem NU ilegalităților comise în cadrul UNIVERSITĂȚII DIN BUCUREȘTI!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *